Sote kaatui – ongelmat eivät poistuneet

Pääministeri Sipilä päätti eilen kaataa hallituksen. Ratkaisu oli mielestäni erikoinen, mutta eniten koko touhussa minua huolestuttaa se, mikä tähän johti. Nimittäin tämäkään hallitus ei onnistunut tavoitteessaan uudistaa suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluja. Sote-uudistusta on yritetty nyt ainakin kolmen hallituksen voimin. Mikään puolue ei siis voi olla tässä asiassa ylpeä itsestään.

Viiden viikon päästä eduskuntaan valittavilla 200 kansanedustajalla on edessään tuplahaaste. Seuraavalla vaalikaudella on toteutettava niin sote-uudistus kuin sosiaaliturvan uudistus.

Nykytilanne on kestämätön. Siksi minusta tuntui erityisen pahalta, kun oppositiopuolueita edustavat ehdokaskollegat lukion vaalipaneelissa perjantaina kertoivat juoneensa lähinnä kuohuviiniä toimistoillaan, kun hallitus kaatui. Se tuntui vastuuttomalta ja suretti. Sillä valitettavasti ongelmat, joihin sote-uudistuksessa on haettu ratkaisua, eivät ole poistuneet mihinkään.

Minä olen valmis töihin. Ensi vaalikaudella on tehtävä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus, jossa varmistetaan laadukkaat palvelut, nopeutetaan ihmisten hoitoon pääsyä ja käännetään kasvaneet kustannukset lasku-uralle. Tämän aikaan saamiseksi menee varmasti ainakin neljä vuotta. Ellei kauemminkin. Siksi se on tehtävä yhdessä ja jo nyt tehty valmistelu huomioiden. Meillä pitäisi kaiken järjen mukaan olla käytössämme kaikki mahdollinen asiantuntijatieto. Olen valmis hyödyntämään sitä. Kaikki työ ei saa mennä hukkaan eikä ihan alusta voida aloittaa. Lisäksi heti ensi vuoden budjettia valmisteltaessa on pohdittava keinoja satsata perusterveydenhuollon resursseihin. Sairailla ei ole aikaa enää odottaa koko seuraavaa vaalikautta. Päätöksenteko on joskus turhauttavan hidasta.

Olen yksinasuva kolmekymppinen, jolla on käytössään hyvä työterveyshuolto. En minä tätä uudistusta juuri nyt tarvitse, mutta en haluakaan kansanedustajaksi vaikuttaakseni omaan elämääni, vaan kaikkien suomalaisten elämään. Ja siinä samalla varmistan, että kun omat vanhempani vanhenevat, he saavat tässä maassa parasta mahdollista hoitoa. Ja että kun toivottavasti joskus saan oman lapsen, hän saa tässä maassa parasta mahdollista hoitoa. Sen kaiken eteen maksan palkastani mielelläni veroja. Nyt osa niistäkin euroista on mennyt valmisteluun, joka ei koskaan johtanut mihinkään… Se harmittaa.

Poliitikot pitää valita päättämään asioista. Sote-uudistuksen suhteen sitä kykyä ei ole Suomessa nähty viimeiseen 12 vuoteen. Tarvitsemme enemmän yhteistyökykyistä, asiakeskeisyyteen perustuvaa politiikkaa erilaisten ideologioiden yhteensovittamisen sijaan.  Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *