Onhan 100 aina parempi kuin 64

Minun täytyy myöntää, että kun 18-vuotiaana olen pohtinut ensimmäisiä äänestyspäätöksiäni, niin olen miettinyt paljon sitä, miksi Suomen pitäisi laittaa yhtään rahaa mihinkään puolustusmateriaaleihin. Ehkä halusin olla sotaa ja kaikkea siihen liittyvää vastaan. Maailma ei näyttänyt kovin pahalta paikalta. Tai ehkä en vain seurannut niin tarkkaan tai ollut ottanut selvää. Kiinnostus yhteiskuntaan oli muodostunut ennen kaikkea kiinnostuksesta historiaan, ei niinkään nykyhetkeen. Vuosi oli 2006 enkä tuolloin esimerkiksi tiennyt kuinka monta hävittäjää Suomella on.

Näkemykseni on muuttunut ja nyt tiedän. Suomi osti nykyiset 64 hävittäjää vuonna 1992. Ne poistuvat vanhentuneina käytöstä vuoteen 2030 mennessä. Ne uusitaan ja tarkoitus on hankkia sama määrä. Nyt, vuonna 2019, olen sitä mieltä, että meidän pitäisi hankkia niitä enemmän kuin edellisellä kerralla.

Mieluummin 100.

Edelleen voi moni kysyä, miksi meillä ylipäätään pitää olla hävittäjiä? Vastaus on selvä. Suomen uskottava puolustus vaatii sitä. Ja tarvitsemme uskottavan puolustuksen itsenäisyytemme turvaamiseksi. Lisäksi näin rauhan aikana, hävittäjät valvovat aluettamme. Toimivat pelotteena sille, joka mahdollisesti haluaisi rajojamme vahingoittaa. Vuoden 2006 jälkeen naapurimme Venäjä on valloittanut alueita Georgiasta ja Ukrainasta. Ajatus ei siis tässä hetkessä ehkä ole ihan älytön.

Miksi nyt ostetaan 64? Puolustusvoimien asiantuntijoiden mukaan se on ehdoton vähimmäismäärä, jolla koko Suomi pystytään puolustamaan. Olemme pitkä ja pinta-alalta suuri maa. Jos ostaisimme vähemmän, joutuisimme päättämään, mikä osa Suomesta ei ole puolustamisen arvoinen. Tämän vaalikauden eduskunta linjasi, että käytöstä poistuvan Hornet-kaluston suorituskyky korvataan täysimääräisesti Suomen turvallisuusympäristön asettamien vaatimusten mukaisesti. Se tarkoittaa asiantuntijoiden mukaan käytännössä sitä, että uusia hävittäjiä on ostettava 64. Silti, osa puolueista on vaalien lähestyessä väläytellyt, että voisimme hankkia myös vähemmän.

Miksi sitten 64 ei riitä, vaan pitäisi ostaa 100? Enemmän on aina isompi pelote. Merkittävää on osoittaa mahdollisille vihollisille, että olemme tosissamme. Näin emme koskaan joudu käyttämään koneita sodassa. Se on tietysti tavoitetila. Jos koneita olisi 100, se varmistaisi sen, että vaikka osa olisi huollossa, emme joutuisi pohtimaan sitä, mikä alue Suomesta jätetään turvaamatta.

Miksi Siniset puhuvat tästä nyt kun 64:stä on jo tarjoukset pyydetty? Osoittaaksemme sen, että turvallisuus ja erityisesti isänmaan turvallisuus on meille tärkeä arvovalinta. Haluamme näyttää suuntamme, koska Suomessa mikään puolue ei tee päätöksiä yksin. Me olemme nyt kertoneet äänestäjille, että tämä on linja, jota me kannatamme ja edistämme.

Voi olla, että sadan hävittäjän sijaan päädytään lopulta vaikkapa 80 hävittäjään. Mutta nyt tiedät, että minä äänestäisin 80 hävittäjän puolesta, jos vaihtoehtona on 64. Ja minä äänestäisin sadan puolesta, jos vaihtoehtona on 80. Ja minä äänekkäästi puolustan 64 hankkimista, kun joku vastuuttomasti väläyttelee sen alittavia määriä.

Koska Sinun ja tämän maan turvallisuuden varmistaminen on päättäjien tärkein tehtävä.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *