Ilmastokeskustelu unohtaa innovaatiot

Ilmastonmuutoksen torjunnasta puhutaan näissä vaaleissa paljon. Ja se on erinomainen asia. Siinä missä sekin, että turvallisuudesta ja taloudesta puhutaan. Sivuhuomiona se, että EU:sta ja ulko- ja turvallisuuspolitiikasta puhutaan liian vähän.

Suhtaudun ilmastonmuutoksen torjuntaan kuten moniin muihinkin kysymyksiin pragmaattisesti. Meidän pitää pystyä vastaamaan tähän tieteellisesti todettuun uhkaan tavalla, joka säilyttää elintasomme sellaisena kuin se nyt on. Poliitikoilla on iso vastuu siinä, että ilmastonmuutoksen torjunnasta ei tule uutta sotea. Tavoitteet kun ovat kaikilla samat, keinot ja prioriteettijärjestys hieman eri, mutta yhteisymmärrykseen on päästävä. Pahinta on se, jos ei tehdä mitään. Tämän ajatuksen jakavat varmasti kaikki.

Olen mielestäni ihan syystä huolissani, sillä 12 vuotta on oltu yhtä mieltä myös siitä, että sote-palvelut pitää uudistaa, niin että ihminen pääsee nopeammin laadukkaaseen hoitoon. Ja valitettavasti mitään ei ole tapahtunut. Nyt pitää siis varoa, ettei mennä liian syvälle niihin omiin ideologisiin lokeroihin vaan ollaan valmiita kohtaamaan toisemme tämän yhteisen haasteen ratkaisemiseksi.

Olen itse tehnyt ilmastokeskustelussa sen havainnon, että me puhumme aivan liian vähän suomalaisesta osaamisesta ja innovaatioista. Ratkaisuina ne tulevat usein ihan viimeisten joukossa, vaikka juuri suomalaiset innovaatiot voivat olla merkittäviä tekijöitä ilmastonmuutoksen torjumisessa globaalisti. Suomessa on paljon osaamista mm. kiertotalouden, biotalouden ja puhtaiden ratkaisujen aloilla. Yritysten kilpailukyvystä on pidettävä huolta, jotta niillä on jatkossakin varaa panostaa tuotekehitykseen. Suomalaiset ratkaisut ja niiden vienti on yksi ensisijaisista keinoista, joilla voimme vaikuttaa myös siihen, miten muut maat vastaavat tähän samaan koko maapalloamme kohtaavaan haasteeseen.

Koulutukseen ja tutkimukseen myönnettävät resurssit ovat se, millä varmistamme, että innovaatioita syntyy Suomessa jatkossakin. Tässä on tärkeää huomioida sekä yliopistot että ammattikorkeakoulut. Vierailin kampanjani alussa Metropolian Myyrmäen kampuksella ja vaikutuin todella siitä ympäristöstä, jossa opiskelijat saavat kehittää ideoitaan yhteistyössä yritysten kanssa.

Koska ilmastonmuutoksen torjunta ei onnistu vain yhdellä keinolla ja vaikka haluan korostaa innovaatioiden merkitystä, niin on syytä mainita myös muutama muu keino.

Koska tarvitsemme sähköä jatkossakin, meidän on panostettava puhtaaseen energiaan. Kannatan ydinvoimaa, joka on tehokas ja päästötön energiamuoto ja keskeinen keinomme kohti hiilineutraaliutta. Ilman ydinvoimaa meidän on erittäin vaikea saavuttaa päästötavoitteemme.

Kestävä metsäpolitiikka on myös osa ilmastonmuutoksen torjuntaa. Hyvin hoidettu metsä on tehokkaampi hiilinielu. Puun määrä kasvaa Suomessa edelleen jatkuvasti ja puuta käytetään korvaamaan monia ympäristölle haitallisia materiaaleja.

Lopuksi haluan vielä todeta arvostavani jokaista, joka elämässään ja arjessaan tekee erilaisia ilmastotekoja. Uskon, että useat meistä tekevät jo aika paljon. Yksilön ratkaisut ovat osa kokonaisuutta ja on tärkeää, että meillä on käytettävissämme laajasti tietoa, jonka pohjalta voimme tehdä omia valintoja.

Jos äänestät näissä vaaleissa ilmastopolitiikan perusteella, kannustan valitsemaan ehdokkaan, jolla on sekä keinot että yhteistyökyky. Niitä molempia tarvitaan tämän haasteen voittamisessa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *